cserépkályha kályhacsempe kályha kandalló

Cserépkályha - Kandalló - Kemence
Kályhacsempe Készítés - Forgalmazás

 
  Kandalló

Kandalló

"A kis kamra kandallójában vígan lobogott a tűz. Ropogtak a hatalmas fahasábok,
versenyre keltek egymással a szikrák, muzsikáltak a lángnyelvek, s kedveskedve duruzsolták:
- Isten hozott, édes gazdánk, isten hozott!  Jó meleg most a szobácska!"

/Zádor Jenő: Dickens (részlet)/

cserépkályha kályhacsempe kályha kandalló

 

Behavazott kertek és utcák, zúgó szél, csikorgó hideg odakint.A szobában kellemes meleg, a kandallóban pattog a tűz, körülöttünk a család vagy baráti társaság gyönyörködik a lángoló fahasábok látványában. Giccsesnek találja? Pedig sokak vágya. Ezért ma már szinte nem is épül úgy ház, hogy a lakás központi részére ne terveznének egy hangsúlyos tüzelőberendezést, többnyire a rejtett fűtőrendszer kiegészítéseképpen.

   

cserépkályha kályhacsempe kályha kandallóUgyan a kandalló sokak képzeletében elsősorban a hangulati elem szerepét tölti be, nem elhanyagolható szempont fűtőhatékonysága sem. Az alábbiakban a kandallók különböző fajtáit és azok működését tekintheti át rövid ismertetőmben, melynek célja, hogy Ön felmérhesse, lakásának adottságai milyen típusú kandalló megvalósítását teszi lehetővé.   Konkrét kérdéseire természetesen szívesen válaszolok bővebben is, hiszen egy kandalló végleges tervének elkészítéséhez számtalan lényeges kérdést kell tisztázni.

Nyílt tűzterű kandalló

 

cserépkályha kályhacsempe kályha kandallóA kandallóknak ez az ősi típusa valójában egy "házikóba" ültette a tüzet: ízlés szerint rusztikus vagy kifinomult stílusú köpeny vette körül a lángokat, a füstöt pedig egy egyszerű kémény vezette el. Ez a fajta kandalló elsősorban egy meghatározó belsőépítészeti, lakberendezési elemként funkcionál, amelynek közelében a lehető legtermészetesebb módon  élvezhetjük a tűz látványát, a lángok megnyugtató hatását, ám fűtőhatékonysága mindössze kb. 20%-os.

   

 

cserépkályha kályhacsempe kályha kandallóA nyitott kandallók egyik továbbfejlesztett változata, amikor egy beépített fűtőtartály segítségével a lábazati részen beengedett hideg levegő a kandalló hátoldalán felfelé haladva felmelegszik, majd egy légrácson át visszakerül a szoba légterébe. Az így működtetett kandallótól kb. 40%-os hatásfokot várhatunk. A kandallók ezen típusa kizárólag fával fűthető és saját kéményt igényel.

 

Zárt tűzterű kandalló

 

cserépkályha kályhacsempe kályha kandalló
   

A zárható ajtóval felszerelt, fatüzelésű kandallók a nyílt tűzterű változatoknál hatékonyabb és energiatakarékosabb fűtést tesznek lehetővé, hiszen így sokkal kevesebb meleg levegő távozik el a kéményen keresztül. A tűz látványának élvezetéről sem kell lemondanunk, ha tűzálló üvegből készül kandallónk ajtaja.

  

cserépkályha kályhacsempe kályha kandalló
  A mai modern, zárt kandallók nemesacélból vagy öntöttvasból, dupla fallal készülnek. A kb. 75%-os fűtőhatékonyságukat azáltal érik el, hogy a felmelegített levegőt légrácsokon keresztül áramoltatják a fűteni kívánt helyiség légterébe. A kandalló megvalósításának feltétele a saját kémény.

 

   

cserépkályha kályhacsempe kályha kandalló
A zárt kandallók családjában külön csoportot képeznek a gázkandallók. A fatüzelésű kandallókhoz hasonlóan az öntöttvas tűztérbetétet igény szerint számtalan fajtájú burkolóanyaggal, bármilyen stílusban körülépíthetjük. A gázkandallók hatásfoka kb. 75%-os, működtetésük egyszerű, tiszta. Kéményigényük: az ún. nyíltrendszerű típusnál hagyományos, bélelt, min. 10 cm átmérőjű kémény szükséges, míg a zártrendszerű típus esetén 15/10 cm-es, duplafalú kéményrendszeren áramlik be az égéshez szükséges levegő ill. távozik az égéstermék.    


Néhány fűtési mód összehasonlítása a német építkezésbiológiai és ökológiai intézet vizsgálatában:

Értékelési kritériumok

Nyitott kandalló

Zárt tűzterű kandalló samott járattal

Cserépkályha, téglakályha, kemence

Padlófűtés

Radiátor

Falfűtés

Sugárzás­*

3

2

3

1-2

1

3

Konvekció/levegőáramlás

1

2

2

1

1

3

Levegőhőmérsékletkülönbözet*

0-2

2

3

1

1

3

Falhőmérséklet

2

2

2

1

1

3

Fűtőtest hőmérséklet

1-2

2

3

2

2

3

Levegőminőség/szag

1-2

2

3

1-2

1-2

3

Levegőnedvesség

2

2

3

3

1

3

Ionizáció

3

3

3

2

1

2

Elektromágneses terek

3

2

2-3

2

1

2

Elektrosztatikus feltöltöttség

3

3

3

1-2

1-2

2-3

Zaj/áthallhatóság

3

3

3

3

2

2

Tisztítás/portalanítás

1

2

2

3

2

3

Tehetetlenség/felfűtési idő

2

2­-3

1-3

1

2

1-2

Házklíma együttesen

2

2

3

2

1-2

3

Kezelés/komfort

1

2

2

3

3

3

Szabályozhatóság

1

1

1

1

2

2

Költség/haszon

2

3

3

1

1

2

Környezetterhelés*

0

1-2

2

2

2

2

Az anyagok ökológiai mérlege

2-3

1

2-3

0-2

1

0-2

A pontok értékelése

Értékelés

36-43

2

44-47

2

54-58

3

35-41

2

31-34

1

53-57

3

 

0= jelentős hiányok

1= kedvezőtlen

2= kielégítő

3= jó/ajánlatos

* : dupla pontszám

   
 
© Design by KACOR 2012