Cserépkályha - Kandalló - Kemence
Kályhacsempe Készítés - Forgalmazás

 
  Cserépkályha

Cserépkályha

"...így jó nekem őszidőn
ott ülni naphosszat a hasas kályha mellett
szemlélve a parázs életét, kígyós játékait,
vörös-fekete árnyékát a falon..."

             /Fenyő László: Novemberi fény (részlet)/

cserépkályha kályhacsempe kályha Bár még mindig sokan vannak, akikben a cserépkályha szó az avíttság érzetét kelti, szerencsére egyre bővül azoknak a köre, akik felismerték a cserépkályhával való fűtés számos előnyét. Ezek közül talán a legfontosabb, hogy ez a fajta fűtési mód nagyon takarékos ( egy megfelelően méretezett és megépített kályha hatásfoka 85-90 % ), emellett az emberi szervezet számára a legegészségesebb is. Egy cserépkályhával fűtött lakásba belépve másfajta meleget érez az ember, mint a többi fűtési mód esetében.  Ennek az az oka, hogy a cserépkályha a sugárzás és a konvekció (légfűtés) kombinációjának segítségével melegíti fel környezetét. Miközben tehát sugárzásával a közvetlen környezetének nyújt optimális komfortérzetet, addig a tágabb környezet számára a teljes légteret melegíti, a hideg-meleg levegő áramlása által okozott huzatérzet nélkül.  

 

 

cserépkályha kályhacsempe kályha

A cserépkályhákat alapvetően két fő csoportba, a hagyományos ill. a hőlégfűtéses cserépkályhák csoportjába  sorolhatjuk. Mindkét fajta minden esetben egyedi tervezésű;   az adottságok és igények figyelembe vételével a helyszínen készíti el a kályhaépítő mester. Az új anyagoknak és technikáknak köszönhetően szinte bármilyen elképzelés megvalósítható: igazodhat a cserépkályha színe és formája a lakás stílusához, a már meglevő berendezéshez, de kályhánk domináns szerepe különleges csempék felhasználásával és egy meghökkentő formával tovább is fokozható. 

 

 

Hagyományos cserépkályha  

cserépkályha kályhacsempe kályha kandalló

A kályhacsempéből és samott téglából falazott kályhák jellemzően két fő részből, a tűztérből és a füstjáratból állnak. Ez utóbbiak gondoskodnak arról, hogy az égés során keletkező gázok a kéménybe, a hő pedig a kályha falához jusson. A viszonylag lassan, 2-4 óra alatt felmelegedő kályha fala megtartja a hőt és azt hosszú ideig sugározva adja le. Emellett a hagyományos cserépkályha konvekció útján is melegíti környezetét:  a levegő felmelegszik a csempékkel borított felület mentén és felfelé száll, helyére pedig újabb mennyiségűhideg levegő áramlik. Ez a típusú kályha elsősorban sugárzásával melegít, ily módon optimális melegérzetet biztosít használójának, a kis légmozgás pedig különösen kedvező a porallergiában szenvedőknek.  

 

cserépkályha kályhacsempe kályha kandalló

   A kályha felfűtése viszonylag sok időt, kb. 2-4 órát vesz igénybe, így rugalmatlansága  - amely a falazat vastagságával egyenesen arányos - miatt inkább tartós fűtésre ajánlott. Jellemzője továbbá, hogy többnyire egy, falközi kályha esetén két vagy három helyiség fűtésére alkalmas.

 

Hőlégfűtéses cserépkályha

 

cserépkályha kályhacsempe kályha kandalló
    A kályháknak ez a fajtája egy öntöttvas kamrából és egy szintén öntöttvasból vagy acéllemezből készült csatornából épül fel, külső borítása pedig kályhacsempéből készül. A hő továbbítására a fűteni szándékozott helyiség levegőjét használja fel: a kályha lábazata alatt beáramló hideg levegő a tűztérben  felmelegszik és felfelé száll, ahol szabályozható hőterelő rácsokon keresztül jut vissza a helyiségbe. Eközben a kályhacsempék is átmelegszenek és a hagyományos cserépkályhához hasonlóan hőt sugároznak. Mint azonban a neve is elárulja, a hőlégfűtéses kályha elsősorban légfűtés útján melegít; a konvekciós és sugárzó hő aránya kb. 70:30%. Mindez azt is jelenti, hogy nagyon fontos az égéskamra és a  légcsatornák  tisztán tartása, hiszen így elkerülhető, hogy nagy mennyiségű por keringjen folyamatosan a levegőben.

    E kályhafajtáknak a hagyományos cserépkályhával szemben ugyan rosszabb a hőtároló képessége, viszont gyorsabban felmelegszik . Magas teljesítménye (max. 26 kW) miatt inkább több helyiség vagy emelet fűtésére alkalmas és üzemeltetése akkor a leggazdaságosabb, ha a lakás középpontjában áll.

    Amennyiben valaki kizárólag hőlégfűtéses cserépkályhával kívánja megoldani házának fűtését, nagyon fontos, hogy a kályhaépítő mestert már a háztervezés időszakában bevonja a tervezési munkálatokba.         

 

További lehetőségek

 

cserépkályha kályhacsempe kályha kandalló
  


     Kombi kályha

    Víztartályos kályha

  

Néhány fűtési mód összehasonlítása a német építkezésbiológiai- és ökológiai intézet vizsgálatában:

Értékelési kritériumok

Nyitott kandalló

Zárt tűzterű kandalló samott járattal

Cserépkályha, téglakályha, kemence

Padlófűtés

Radiátor

Falfűtés

Sugárzás­*

3

2

3

1-2

1

3

Konvekció/levegőáramlás

1

2

2

1

1

3

Levegőhőmérsékletkülönbözet*

0-2

2

3

1

1

3

Falhőmérséklet

2

2

2

1

1

3

Fűtőtest hőmérséklet

1-2

2

3

2

2

3

Levegőminőség/szag

1-2

2

3

1-2

1-2

3

Levegőnedvesség

2

2

3

3

1

3

Ionizáció

3

3

3

2

1

2

Elektromágneses terek

3

2

2-3

2

1

2

Elektrosztatikus feltöltöttség

3

3

3

1-2

1-2

2-3

Zaj/áthallhatóság

3

3

3

3

2

2

Tisztítás/portalanítás

1

2

2

3

2

3

Tehetetlenség/felfűtési idő

2

2­-3

1-3

1

2

1-2

Házklíma együttesen

2

2

3

2

1-2

3

Kezelés/komfort

1

2

2

3

3

3

Szabályozhatóság

1

1

1

1

2

2

Költség/haszon

2

3

3

1

1

2

Környezetterhelés*

0

1-2

2

2

2

2

Az anyagok ökológiai mérlege

2-3

1

2-3

0-2

1

0-2

A pontok értékelése

Értékelés

36-43

2

44-47

2

54-58

3

35-41

2

31-34

1

53-57

3

 

0= jelentős hiányok

1= kedvezőtlen

2= kielégítő

3= jó/ajánlatos

* : dupla pontszám

   
 
© Design by KACOR 2012